Какво ни трябва:
За блатовете:
2 бр. средни глави цвекло
500 мл. мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ванилия
2 1/2 ч.ч. брашно (аз използвах брашно от лимец и малко пълнозърнесто)
2 с.л. ленено брашно
1 ч.ч. мед (леко разтопен)
3/4 ч.ч. смлени бадеми
1 ч.ч. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
За крема:
2 бр. добре узряло авокадо
1/2 ч.ч. какао
кленов сироп на вкус
2 с.л. разтопено масло
3-4 с.л. горещо еспресо
1 банан
Начин на приготвяне:
Започваме като измиваме, обелваме и нарязваме цвеклото на едри парчета и поставяме в тенджера и варим за около 30 мин. или докато цвеклото омекне достатъчно. След като е готово го пасираме и смесваме с мокрите съставки - млякото, разтопеното масло и меда.
Отделно смесваме сухите съставки - брашната, бакпулвера, бадемите, какаото, бакпулвера и ванилията. Добавяме сухите към мокрите съставки и разбъркваме добре. Разделяме сместа на две равни части и ги сипваме в тави с падащо дъно, върху, които сме поставили хартия за печене. Печем в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 40 мин.
За приготвянето на крема пасираме авокадото и банана и към тях добавяме какаото, еспресото, маслото и кленовия сироп. Разбъркваме добре.
Разпределяме крема между двата блата и отгоре. След това поръсваме с ядки по желание, стафиди, годжи бери и кокосови стърготини. Оставяме в хладилник за малко да се охлади.
Enjoy
С цвеклото направо ме изуми :-) Усеща ли се във вече печения блат? Бих искала да пробвам ;)
ОтговорИзтриванеС цвеклото направо ме изуми :-) Усеща ли се във вече печения блат? Бих искала да пробвам ;)
ОтговорИзтриванеЦвеклото се усеща съвсем леко, допълва се с крема чудесно! :)
ОтговорИзтриване