вторник, 31 май 2016 г.

Ягодова крем торта


         Още една вкусна и сезонна рецепта с ягодки, подходяща за гости. Изисква се малко повече време за приготвяне, но пък си заслужава - вкусът е страхотен.

         Какво ще ни трябва:
за яйчения крем:
2 яйца
250 мл. мляко
3 с.л. брашно
ванилия
100 гр. захар
1/2 п. желатин

за ягодовия крем:
около 300 гр. ягоди
1 пак. желатин
100 мл. прясно мляко
60 гр. захар
200 мл. сладкарска сметана (студена)
1 белтък (по желание) 

за блата:
2 яйца
половин чаша захар
1 ч.ч. брашно
ванилия

за украса:
малко разбита сметана
ягоди
натрошени ядки

         И започваме:

        Първо си приготвяме яйчения крем, защото ще се наложи да го оставим да изстине. В незалепващ съд сипваме млякото, жълтъците, ванилията, половината захар и като започне да се стопля сместа добавяме брашното и започваме да бъркаме енергично докато сместа се сгъсти. Дърпаме от котлона и оставяме в широк съд да се охлади за около час. След като е готова разбиваме белтъците с останалата захар на сняг и постепенно с леки движения в едната посока ги добавяме към изстиналия крем. Оставяме да се охлади отново.


     

      Заемаме се с блата - разбиваме яйцата със захарта до хомогенна смес с миксер, добавяме ванилията и брашното и изсипваме в кръгла тава с падащо дъно, ако нямате може да използвате друга форма с падащо дъно или в краен случай обикновена тавичка. Печем в предварително загрята фурна за 10 - 12 мин. на 200 градуса.











      

      В същата тава върху блата първо добавяме яйчения крем като преди това сме му сипали половин пакетче желатин. Оставяме да стегне на студено.














 
      
       И е ред за ягодовия крем - намачкваме ягодите в купа докато не станат на пюре. Към тях добавяме млякото и разтворения желатин в 50 мл. вода. Желатинът първо се оставя във вода да набъбне и после се разтваря на водна баня, добавя се към сместа на тънка струйка с бързо бъркане. В това време разбиваме сметаната, ако прецените може да добавите и разбит белтък за по плътен вкус. Добавяме сметаната към ягодовата смес и разбъркваме. 










        И накрая добавяме и ягодовия крем отгоре и отново охлаждаме. Преди да сервираме нарязваме на две ягодите и ги подреждаме отгоре, отстраняваме горната част на тавичката и отстрани може да украсим отново със сметана, поръсваме с натрошени ядки по избор и сервираме.








Enjoy

Няма коментари:

Публикуване на коментар