четвъртък, 26 май 2016 г.

Ягодов тарт

       
        Сезонът на ягодите е тук и е време да се развихрим в приготвянето на страхотни ягодови изкушения. Ето го и моето първо предложение с ягоди :)

      Необходими продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
1 яйце
90 гр. пудра захар
125 гр. масло
1 с.л. вода

за крема:
3 яйца
400 мл. мляко
5 с.л. брашно
ванилия
150 гр. захар
1/2 п. желатин

шепа - две ягоди
сладко по избор

      Начин на приготвяне:

         Първо приготвяме тестото - в купа смесваме брашното, захарта, яйцето с разтопеното масло и с.л. вода и замесваме маслено тесто. Оставяме в хладилник да стегне за половин час.








     




        Продължаваме с приготвянето на крема - слагаме на котлона млякото, около 100 гр. от захарта, отделените жълтъци, ванилията и брашното и бъркаме непрекъснато докато сместа се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да изстине.



         Връщаме се към тестото - разточваме го и го слагаме в тава за пай, като оформяме краищата да са еднакви. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 мин. 

          Разбиваме белтъците с останалата захар (50 гр.) и постепенно ги прибавяме към изстиналия крем. Ако кремът ви се струва не много гъст може да добавите желатин, аз добавих половин пакетче разтворено в малко вода и след това разтопено на водна баня.









          И започваме да сглобяваме - махаме основата от тавата и я поставяме върху подноса, на който ще сервираме, с лъжица добавяме отгоре готовия крем като заглаждаме. Оставяме малко в хладилник да стегне и остана само украсата. Нарязваме на тънко ягодите и ги нареждаме върху крема, за да добавим блясък, разтваряме малко сладко във вода и с четка леко намазваме върху тях. Оставяме да стегне докато можем да издържим и се наслаждаваме.






Enjoy

Няма коментари:

Публикуване на коментар