сряда, 23 март 2016 г.

Торта "Наполеон"



       Вкусни наполеонки от детството, кой не се сеща, мммм..... меки и богати на крем, винаги са ми били любими. Сега обаче мога да си направя цяла торта и да не се разочаровам, че малкото парче наполеонка е свършило. Да, да :)

       Вкусна... лека... разтапяща се, тази торта е радост за небцето и сетивата. Изисква малко повече време, но абсолютно си заслужава :)
        Когато я направих не издържа и един ден, просто изчезна веднага, непременно трябва да я пробвате.

        Ето и какво ви трябва:

1 кг. бутер тесто
1 л. прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
2 пакетчета ванилия
7 с.л. брашно

        И започваме като разточваме леко бутер тестото в една посока. Оформяме 4 правоъгълника, изрезките също ги ползваме. Корите надупчваме с вилица, за да не се надигнат много. Печем всичко на 200 градуса докато почервенеят.
        В тенджера сипваме 800 мл. от млякото, прибавяме маслото, ванилиите и захарта и ги оставяме да заврат на котлона. През това време разбиваме в останалото мляко (200 мл.) яйцата и брашното, докато няма бучки и на тънка струйка сипваме при млякото, като непрекъснато бъркаме, и продължаваме енергично докато стане пухкав крем. Оставяме на страна да се охлади, като покриваме с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. 
        И започваме сглобяването - първа кора, покриваме с крема и така докато свършат корите. Накрая намазваме цялата торта, натрошаваме остатъците от корите, нали помните че и тя ги ползваме, залепваме ги върху цялата торта. Готова е, остава само да я охладим за поне 12 часа в хладилник или някъде на студено.




Enjoy


Няма коментари:

Публикуване на коментар