четвъртък, 28 април 2016 г.

Козуначени мъфини



         Какво по-хубаво от топъл и вкусен козунак за Великден, но понякога обикновеният козунак доскучава и тогава на помощ идва тази рецепта. В нея се съчетават любимия вкус на козунака под формата на симпатични мъфини.

         Ето и какво ни трябва:


 за тестото:
15 гр. суха мая
200 мл. прясно мляко
200 гр. захар
3 яйца
60 гр. свинска мас или масло
700 гр. брашно
ванилова захар
ванилия
канелена захар 

за пълнежа:
орехи, бадеми, стафиди
канела
шоколад

          Начин на приготвяне:

   
    Разтваряме маята в малко вода като прибавяме 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашно, разбъркваме и оставяме да набъбне маята и да се появят мехурчета. В друга купа пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме останалите съставки, прибавяме и маята и започваме да месим. Имаме предвид и че тестото може да поеме и още брашно. Месим около 15 мин. Прехвърляме тестото в намаслена тава и оставяме да втаса на топло място за поне един час. Моето го сложих в леко загрята фурна. 









След като тестото е готово го разделяме на две части и от всяка част оформяме 12 топчета. Разстиламе топче и поставяме пълнеж по желание, за сложих стафиди с бадеми и канела и отделно направих и с шоколад. Завиваме ги и ги слагаме във намаслена форма за мъфини. Оставяме да втасат още веднъж за 20 мин. 






Намазваме с разбито яйце и поръсваме по желание с канелена захар, семена или обикновена захар.




Печем на 140 градуса за около 20 мин. Оставяме да се охладят и ги изваждаме от тавичката.








Enjoy

Няма коментари:

Публикуване на коментар